Fryske Dei

78179393_2719594514750731_9059171438514143232_o
 • Zaterdag 24 juli 2021!

  Rheezerweg 76, 7795DA Diffelen

 • 10:00

  Dokkumer Koffie met fries gebak

 • 14:00

  Start Elfstedentocht (kantine)

 • 16:30

  Wedstrijd Klompkesilen (zwembad)

 • 17:30

  Wie wordt Grutte Pier?? (kantine)

 • 20:00

  Fries huiskamerconcert met Wiepie van der Veen (kantine)

 • 21:00

  Prijsuitreiking Zeilwedstrijd en Elfstedentocht tijdens pauze concert (kantine)

Jawol! Een heuse Fryske Dei, Friese Dag, op de Vechtvallei. Een dag lang worden de Friese culturele hoogtepunten aan u voorgeschoteld. ​

Het begint in de ochtend met heerlijke Friese koffie. Friese koffie? Douwe Egberts, immers een eeuwen oud Fries bedrijf, heeft heerlijke koffie en met een scheutje kruidenbitter van Sonnema Beerenburg is dat een heerlijke combinatie. Moet je natuurlijk niet te veel van hebben, maar voor een keertje kan dat wel. Met heerlijke Friese koek, smaakt de koffie, ook zonder de Sonnema, heerlijk!

Wat is typisch Friese koek? De meest bekende in Nederland is de oranje koek. Die trouwens roze is… Tsja Friezen…

Naast de oranje koek hebben we, FRYSKE SÛKERLATTEN (suikerlatten), KEALLEPOAT (kalfspoten), Frieske Dumkes, Kruitkoek en andere lekkernijen, speciaal voor u, helemaal vanuit Friesland geïmporteerd! Hoe dat alles smaakt? Weet je wat, je probeert het gewoon allemaal!

Tussen de middag zijn er broodjes met Friese kaas af te halen in de kantine, samen met een plakje Sûkerbôle, Fries suikerbrood. Daarnaast kunt u genieten van een portie soep. Als je durft!

Op de Friese dag, zal er voor de tweede maal in de menselijk geschiedenis, een zeilwedstrijd in Diffelen gehouden worden! Een heuse klompjeszeilwedstrijd, klompkesilen, zal gehouden worden in het zwembad, met gebruik van een industriële wind blower. Er wordt gezeild met de officiële Friese Zeilklompen, deze worden een week daarvoor tijdens de animatie in elkaar gezet. Maar ook eigen bouwsels mogen meedoen. Meedoen is belangrijker dan het winnen! Maar het blijft uiteraard een spannende wedstrijd! Ook is er een prijs voor de mooiste zeilklomp. Kom deze wedstrijd aanmoedigen! De Vechtvallei neemt deze bouwpakket af van de officiële Klompkesielvereniging.

Ook wordt er, mits e.e.a. toegestaan is volgens de Corona-regels, een Fries paard, een Fryske Hinde, op het erf gebracht, waarop de kinderen een ritje kunnen rijden. Deze paarden gaan door als een van de mooiste van de wereld!

Hoe zit dat met de Elfstendentocht? It giet oan!! Maar hoe dan?

U kunt eeuwige roem verwerven door het winnen van de meest alternatieve Elfstedentocht 2021! Over het mooie erf van de Vechtvallei zullen op verschillende plaatsen 11 opdrachten uitgevoerd moeten worden om de begeerde stedenstempels te bemachtigen. Diegene die het meeste stempels heeft bemachtigd in combinatie met punten zal zich de winnaar mogen noemen van Elfstedentocht 2021! Opdrachten waar je aan moet denken is boerenmidgetgolfbaan, klompenvoetbal, zeilboot maken, koemelken, melkbusvoetbal, touwtrekken.

Nieuw is dit jaar de wedstrijd “Wie is Grutte Pier”. Grote Pier was een befaamde vrijheidsstrijder van de Friezen. Hij moet zeer groot en sterk geweest zijn. Wie lijkt het meest op hem? Dat gaan we bepalen met een balk over het water en wie het laatste erin getikt wordt door zijn tegenstander. Leuke water pret!

We sluiten de avond af met een Fries concert. Wiepie van der Veen zal in het Fries, muzikaal begeleid door haar man en Rutger en nog een Wiepie, een aantal naar het Fries vertaalde liederen ten gehore brengen in de kantine. Natuurlijk kan daar ook een Fries biertje bij genuttigd worden. Eventjes voor u opgesomd kunt u het volgende verwachten op de Frieske Dei: Friese lekkernijen, Klompjesielen, Elfstedentocht en ’s avonds een Fries concert.