Fryske Dei

78179393_2719594514750731_9059171438514143232_o
 • Zaterdag 24 juli 2020

  Rheezerweg 76, 7795DA Diffelen

 • 11:00

  Friske Koffie met oranje koek en een Fries kruidenbittertje

 • 14:00

  Start Meest Alternatieve Elfstedentocht

 • 16:00

  Life meekijken bij het Skutsjesilen op groot scherm in de kantine

 • 20:00

  Optreden Fryske Famkes

Jawol! Een heuse Fryske Dei, Friese Dag, op de Vechtvallei. Een dag lang worden de Friese culturele hoogtepunten aan u voorgeschoteld. ​

Het begint in de ochtend met heerlijke Friese koffie. Friese koffie? Douwe Egberts, immers een eeuwen oud Fries bedrijf, heeft heerlijke koffie en met een scheutje kruidenbitter van Sonnema Beerenburg is dat een heerlijke combinatie. Moet je natuurlijk niet te veel van hebben, maar voor een keertje kan dat wel. Met heerlijke Friese koek, smaakt de koffie, ook zonder de Sonnema, heerlijk!

Wat is typisch Friese koek? De meest bekende in Nederland is de oranje koek. Die trouwens roze is… Tsja Friezen…

Naast de oranje koek hebben we, FRYSKE SÛKERLATTEN (suikerlatten), KEALLEPOAT (kalfspoten), Frieske Dumkes, Kruitkoek en andere lekkernijen, speciaal voor u, vers van de bakker, helemaal vanuit Friesland geïmporteerd! Hoe dat alles smaakt? Weet je wat, je probeert het gewoon allemaal!

 

Tussen de middag zijn er broodjes met Friese kaas af te halen in de kantine, samen met een plakje Sûkerbôle, Fries suikerbrood. Daarnaast kunt u genieten van een portie DOCKUMER BEANTJEBRIJ of SIPELSOP. Als je durft!

Op de Friese dag, zal er voor het allereerst in de menselijke geschiedenis, een zeilwedstrijd in Diffelen gehouden worden! Een heuse klompjeszeilwedstrijd, klompkesilen, zal gehouden worden in het zwembad, met gebruik van een industriële wind blower. Er wordt gezeild met de officiële Friese Zeilklompen, deze worden een week daarvoor tijdens de animatie in elkaar gezet. Maar ook eigen brouwsels mogen meedoen. Meedoen is belangrijker dan het winnen! Maar het blijft uiteraard een spannende wedstrijd! Ook is er een prijs voor de mooiste zeilklomp. Kom deze wedstrijd aanmoedigen! De Zeilklomp is een officieel erkende zeilklasse! De Vechtvallei neemt deze bouwpakket af van de officiële Klompkesielvereniging.

Ook wordt er, mits e.e.a. toegestaan is volgens de Corona-regels, een Fries paard, een Fryske Hinde, op het erf gebracht, waarop de kinderen een ritje kunnen rijden. Deze paarden gaan door als een van de mooiste van de wereld!

Hoe zit dat met de Elfstendentocht? It giet oan!! Maar hoe dan? Schaatsen?
Onze Elfstedentocht zal als een familiecompetitie plaatsvinden. U kunt als familie eeuwige roem verwerven door het winnen van de meest alternatieve Elfstedentocht 2020, inclusief het bruggetje van. Over het mooie erf van de Vechtvallei zullen op verschillende plaatsen opdrachten uitgevoerd moeten winnen om de begeerde stedenstempels te bemachtigen. Die familie die het meeste stempels heeft bemachtigd zal zich de winnaar mogen noemen van Elfstedentocht 2020!

Een Elfstedentocht zonder schaatsen denkt u? Dat kan toch niet! Dat vonden wij nou ook! Dus regelen we gewoon een schaatsbaan! Op het plein voor onze vakantieboerderij De Ooievaar komt een schaatsbaan van 100m2! Schaatsen hoef je niet mee te nemen die worden bijgeleverd. We hebben schaatsen tot maat 46. Kinderen gaan voor natuurlijk, maar ook de ouders kunnen een ritje wagen.

We sluiten de avond af met een Fries concert. Wiepie van der Veen zal in het Fries, muzikaal begeleid door haar man, een aantal naar het Fries vertaalde liederen ten gehore brengen in de kantine. Natuurlijk kan daar ook een Fries biertje bij genuttigd worden. Eventjes voor u opgesomd kunt u het volgende verwachten op de Frieske Dei: Friese lekkernijen, Klomjesielen, Elfstedentocht, een schaatsbaan van 100m2 op het erf en ’s avonds een Fries concert.